Lathund Neapel-Capri
       "Lathund" till Capri        

               OM HUR MAN TAR SIG FRÅN NEAPELS FLYGPLATS ELLER JÄRNVÄGSSTATIN TILL CAPRI, ANACAPRI OCH SAN VILLA MICHELE 
ANKOMST MED FLYG


Vid ankomsten med flyg till Neapel landar Du på en förhållandevis liten flygplats med endast en terminal, men som har byggs ut och även moderniserats under senare tid.

Flygplatsens internationella namn är NAPLES - CAPODICHINO (Info Airport 0039 081 7896259).

Väl "utcheckad" på flygplatsen väljer Du antingen taxi eller flygbuss till hamnen MOLO BEVERELLO varifrån flyg-  båtar avgår regelbundet till Capri. Vill Du ta den stora, och långsammare, bilfärjan, måste Du åka till en annan hamn, CALATA PORTA DI MASSA. (Fortsättningsvis, ärade läsare/Capriresenär, tar jag mig friheten att vara lite mer personlig i informationen och tilltala dig du med gement (litet) d. Respektfullt hoppas jag du samtycker till detta!


Taxi

finns direkt utanför när man kommer ut ur flygplatsbyggnaden. Bilarna är vita och har taxiskylt. Begär att komma till MOLO BEVERELLO som är namnet på hamnen varifrån flygbåtarna går, alternativt CALATA PORTA DI MASSA om du vill ta den stora, långsammare bilfärjan.

De flesta bilar har ett fastställt pris vilket inte ska överskrida € 25 (2009), inklusive bagage. Man kan också begära att chauffören slår på taxametern, det är dock inte säkert att det blir billigare med denna påslagen.

Resan tar c:a 20-30 min om trafiksituationen är god. Beräkna minst en timme om du åker omvänt och ska passa ett flyg.


Kommentar

Att åka taxi innebär tidsvinst i och med att man får en taxi direkt på flygplatsen samt kommer ända ut på kajområdet i hamnen. Vad gäller själva resan, är tidsskillnaden inte stor mellan taxi respektive flygbuss. Åker man taxi slipper man dock korsa en trafikled och gå ca 75 meter på kajområdet.

Bli inte förvånad om trafiken i Neapel under stundom ter sig sanslös. Att köra mot rött ljus har snarare varit en regel än ett undantag för vissa taxichaufförer. Men var inte rädd, du är i sydliga nejder, dessutom i Syditalien och "taxichaffisarna" fixar det hela.

Kan man bära eller rulla sin väska någorlunda hanterligt ca hundra meter, rekommenderas flygbussen som i princip är en direktbuss. Flygbussarna är pålitliga med plats för bagage och man får en god middag för den besparingen.


Flygbuss och promenad ca 100 m.

Flygbussbiljetten köper du när du kliver ombord på anm-Alibus utanför ankomsthallen.

Innan du lämnar flygbyggnaden kanske det kan vara bra att köpa telefonkort om du behöver sådant i mobiltelefonernas tidevarv. Dessa säljs på flygplatsen i två prisvalörer € 5 och € 10. Korten säljs i kiosken ”Sunstore” som ligger till höger i bortre delen av ankomsthallen. Här finns även toaletter. En stor informationsdisk/Customer service ligger också vid utgångarna, så ock ett antal telefonautomater. Vid utgången längst bort finner du även en bankomat.


Flygbusshållplatsen ligger precis när du kommit ut, fast på andra sidan gatan. Först passerar du de vita taxibilarna och chaufförerna som gärna vill "värva dig för en taxiresa" När du passerat dessa och deras ramp, finner du stolpen där flygbussen stannar. På stolpen står ”anm-Alibus” och bussen är numera en stor vit buss (gul fram). På stolpen står även tider för avgångar som är enkelt att komma ihåg; varje halvtimme från kl 6.00 till 23.30. Omvänt från Neapels centrum dvs /hamnen Molo Beverello/ 6.30 till 23.30. Kostnad, € 3 (ca 30 Sv kr). Ingen extrakostnad för bagage, bagageutrymmet finns inne i bussen.

Flygbussen går till ändhållplatsen, i city som är MOLO BEVERELLO, hamnen och båtarna mitt emot den gamla grå borgen Castel Nuovo. (OBS på grund av byggnadsarbeten i området stannar bussen för tillfället ovanför borgen på Via S Carlo) och man får promenera förbi borgen på vänster sida och korsa trafikleden utmed hamnen vid ett övergångsställe för att komma in på området där båtar avgår till Capri även Sorento, Ischia m fl platser. Bussen du åkt med vänder och hämtar nya passagerare från flygplatsen, vem vet, kanske till San Michele.

Om du kommer med flygbussen och tänker ta den stora färjan, måste du åka en ”navetta” (gratisbuss) som går mellan de två hamnarna Beverello och Calata Porta di Massa.


Kommentar I:

På sin väg till och från flygplatsen passerar bussen en hållplats intill järnvägsstationen NAPOLI CENTRALE på torget Piazza Garibaldi vilket kan vara bra att veta om man vill stiga av eller på här. Var hållplatsen befinner sig på torget varierar med tanke på pågående byggnationer på torget (tunnelbana), men man försöker hålla den relativt nära stationshallen.

På detta torg som är omgärdat av intensiv trafik ligger också Neapels lokala busstation. För den som ska till hamnen med spårvagn/lokalbuss gäller bortre ändan från Centralstationen räknat. Spårvagn 1 är en möjlighet till Molo Beverellohamnen om man kommer med tåg, men se upp för ficktjuvar.


Beräkna minst en timmes flygbussresa från hamnen om du ska till flyget när det är högtrafik.

Eftersom flygbusshållplatsen i city närmast hamnen också är ändhållplats, stiger man både av och på här när man kommer från, eller ska till flygplatsen. Normalt är som sagts ändhållplatsen belägen nere vid hamnen endast ca 100 m från där båtarna går, men flyttas då och då med tanke på pågående tunnelbanearbeten i området. Kolla för säkerhets skull när du stiger av också var påstigningsplatsen är.


Kommentar II:

Passa på och beskåda utsikten över Neapel när du lämnat flygplatsen och passerat genom en kort tunnel och kommit fram till biltrafikens betalstation som taxibilar och bussar passerar. För ett kort tag får du en hänförande utsikt över staden och även Vesuvius på vänster sida innan du kommer in i gatugyttret blandat med nyuppförda skyskrapor, nedslitna gatukvarter och tvätt hängande i alla gränder och på alla balkonger.

Denna transfer till eller från hamnen kan bli en upplevelse av syditalienskt trafik- och folkliv som saknar motstycke, om du har ögon och öron öppna, vare sig du åker taxi eller buss. Koppla av och njut, även om hjärtat under stundom sitter i halsgropen!
Promenad från flygbusshållplatsen till båtarna.

När du lämnat bussen, oavsett var den för tillfället stannar, ska du för att komma ut på kajområdet passera en trafikled som löper utmed hamnen.


Trafikleden kan understundom vara knepig att passera. Två övergångsställen finns dock: Den närmast borgen ligger bäst till. (I Neapel för övrigt kan det vara idé att även kolla hur italienarna gör, så märker du att de vid vissa tillfällen, ”helt enkelt” kliver ut i gatan med riktad blick mot föraren för att ett fordon ska stanna. Detta kan t o m vara nödvändigt i vissa fall om man ska över en gata i Neapel. Men var uppmärksam i alla situationer!

När du väl kommit över trafikleden och passerat trottoaren är du inne på kajområdet. Gå direkt till höger. Härifrån till biljettluckorna och båtarna är det bara några få meter. Passera hamnkaféet på vänster sida och du är framme vid den låga biljettbyggnaden.ANKOMST MED TÅG


Kommer du med tåg till huvudstationen NAPOLI CENTRALE och ska till hamnen MOLO BEVERELLO, väljer du antingen taxi vilket rekommenderas eller spårvagn, Nr 1, /det finns även orange bussar, men den orange spårvagnen är bäst, på kvällarna går den dock inte lika ofta/. Det stora torget du kommer ut på heter Piazza Garibaldi.


Taxi finns direkt utanför stationsbyggnaden, och som sagts, rekommenderas med tanke på stökigheten kring torget.

Spårvagn eller lokalbuss till MOLO BEVERELLO stiger man på längst bort på torget från stationen sett, nära Garibaldistatyn. Biljett löses i en liten grön kur vid plattformen där spårvagn/bussar går, kostnad € 1.10 (2009). Mycket talar dock för att ta en taxi, speciellt om du har bråttom, mycket bagage, och helst vill komma bort ifrån järnvägs- stations- torgområdet. Kostnad ca € 10-15 till hamnen. Väljer du buss i stället för spårvagn får du gå lite längre innan du kommer fram till hamnen.


Kommentar I:

Reser du direkttåg från Rom, Eurostar, kommer du oftast till Neapel Aversa, Casoria till Napoli Cantrale ovan jord. I princip rundar tåget Napoli på  östra sidan och du upptäcker Vesuvius i fonden på vänster sida en bra stund innan du kommer fram till stationen.

Med vissa tåg anländer man Neapel på dess västsida, dvs havssidan via Pozzuoli och Mergellina, därefter sista biten i tunnel förbi fyra underjordiska pendeltågsliknande stationer innan man är framme på NAPOLI CENTRALE, under jord. När man då stiger av får man ta en rulltrappa upp och går sedan till höger och tar ytterligare en rulltrappa för att komma upp till  Napoli Centrals stationsvimmel och torget, Piazza Garibaldi

Håll reda på plånbok och bagage, mycket folk är i farten kring stationsområdet och även på bussar och spårvagnar.


Kommentar II:

Många väljer att resa med Ryan Air till Rom för att därifrån ta tåg till Neapel och omvänt.

Från flygplatsen Ciampino, där Ryan Air landar, och som ligger någon mil sydöst om Rom kan man enklast ta Ryan Airs egen buss till järnvägstationen Termini i centrala Rom. Kostnad c:a 10 euro. Köp biljett på bussen, ej på flyget. Du kan även välja gul lokalbuss som för dig till en pendeltågstation för att där byta till pendeltåg vilket sedan tar dig till Terministationen i Rom för endast någon euro. Den som kommer till Rom med Ryan Airbussen, går sedan en bit ned för Via Marsala och finner stora stationshallen Termini till höger och kommer in på stationen i en stor lång affärsgalleria och köar upp och köper tågbiljett längst bort t v mitt emot en stor bokhandel i hallen. Ibland är det köer vid biljettluckorna. Runt hörnet längre bort finns även tågbiljettautomater.

När du fått din biljett, går du in i nästa hall där utgångarna till tågen finns samt stora tavlor med avgångs- och ankomsttider. OBS glöm inte stämpla biljetten i den lilla gula automat som finns vid alla utgångar till perrongerna innan du går på tåget. Detta gäller alla tåg i Italien. OBS. (Konduktörerna är stenhårda om de kommer på att biljetten är ostämplad, tillägg minst 5 euro.) Resan Rom-Napoli eller omvänt med Eurostar tar c:a 1 tim å 40 min och kostar c:a 23 euro och då har man sittplats. Något långsammare tåg utan bokade sittplatser kostar ca 12 euro. Tåg går i princip varje timme. En ny tåglinje för snabbtåg om c:a 1 timme Rom-Neapel finns numera också som kostar mellan 50 till 60 Euro.


I många fall behöver man övernatta i Rom särskilt vid återresan med Ryan Air. En extra kväll och natt i Rom är för många en positiv del av resan, för andra enbart fråga om sängplats inför en tidig avresa. Inte långt från busshållplatsen, på Via Gaeta 29, ligger, bland många, ett övernattningsställe: Planet 29 Accommodation, tel 0039 06486520 e-post cristina@mclink.it även www.mclink.it/com/travel.

Nära stationen, på den sida som vetter mot centrala delarna av Rom, d v s motsatta sidan av stationen som Ryan Airbussarna stannar och avgår från finns också många hotell och B&B. Ett par tips: B&B Sunshine House, mycket enkelt, på Via Rattazzi 65, 5 tr, tel/fax 0039 064451520, e-post: sunshine-house@libero.it. (kostnad c:a  € 50). Ett kvarter längre ned på samma gata men med adress Piazza Manfredo Fanti, 19 ligger Hotel Mariano, tel 0039 064466147, fax 0039 064464871, hemsida: www.hotelmariano.com. (kostnad ca € 85 för ett dubbelrum). Dessa ligger bra till för dem som ska med tåget till Roms stora flygplats Fiumicino.BÅTRESAN


Biljett till Capribåtarna köper du i den långa, låga biljettbyggnaden med blå taklist som ligger på kajen framför båtarnas tilläggsplatser. Försäljningsluckorna finner du i den del av huset som vetter mot borgen. Observera att flera båtbolag sköter trafiken. På husets gavel finns en skylt som digitalt visar alla båtars destination och avgångstider. Du kan även se destination och avgångstid utsatt vid de olika försäljningsluckorna som ligger på rad intill varandra. Var dock uppmärksam på att avgången och tiden avser CAPRI. Det kan också vara skäl att jämföra tiderna eftersom det rör sig om tre olika båtföretag för Capri. Be gärna om en tidtabell den kan vara b bra att ha under vistelsen på öra att ha under vistelsen på Capri även om tabeller finns på San Michele. Från www.capri.it hemsida kan man även få aktuella tider.


Flygbåtarna går oftast, första 7.10 på morgonen, däremellan i stort sett varje timme.

Sista avgång från Neapel till Capri är 20.05. (Sommar 2009. Obs tiderna kan variera efter väder och årstid)

Från Capri till Neapel är tiderna 6.50 på morgonen och sista 19.55 (Sommar 2009)

Priserna varierar också: Kostnad c:a € 17 för de snabba båtarna och lite billigare c:a  € 10 för den långsammare färjan som går från hamnen Calata Porta di Massa..Första Färjan från Calata di Massa går 5.40 på morgonen och den sista 21.10 från Neapel (Sommar 2009). Där emellan går den några gånger under dagen. Färjan tar längre tid, c:a 75 min, men är å andra sidan billigast att åka med och framförallt pålitlig om sjön är tuff. Omvänt från Capri 5.45 och den sista 22.20. (Sommar 2009. Obs tiderna kan variera).


Alla flygbåtar till Capri från Molo Beverello. På Villa San Micheles hemsida, www.villasanmichele.su finns en länk till båttidtabeller.


Kommentar I

På Villa San Michele vill man att nyanlända gäster-stipendiater är på plats på före kl 17 vilket innebär att dessa bör åka med snabbåten som går någon timma innan. Nödgas du då ta en senare båt, måste du  ringa (tel 081 8371401) före kl 17 för att komma överens om att bli insläppt. Vaktmästarens bostadstelefon är 081 8372567. Telefoner med telefonkort samt telefoner finns, förutom vad som nämnts tidigare, även vid torget Piazza Vittoria där man stiger av i Anacapri. Capri ligger i samma riktnummersområde som Neapel. I övrigt är det mobiltelefon som gäller.


Missar du sista båten, får du låv att övernatta i Neapel. Ett hyfsat prisvärt hotell kan nämnas: Cavuor, vid torget Piazza Garibaldo 32, tel 081283122 (ca 750:- Euro för ett enkelrum). Från detta är det nära till taxi, flyg- busshållplatser och järnvägsstation, kanske mest lämpligt vid tidig återresa från Neapel.

Telefon till båtar som trafikerar Capri: Caremar: 081 5513882, Linea Jet: 081 8370819 samt Snav: 081 4285111.ANKOMST TILL CAPRI


Framme i Capris lilla skyddade hamn MARINA GRANDE får du promenera på piren in till land ca 50-150 m beroende

på var vid piren båten lägger till. Ibland kan det vara livligt med folk och bagage eftersom alla måste utnyttja piren för båtarna. När de större färjorna ska gå eller har lagt till konkurrerar även fordon om den ringa platsen på piren. Ingen fara, men bra att veta man ibland tvingas ta det lite lugnt i vimlet.

Väl i land väljer du antingen buss eller taxi upp till ANACAPRI, öns andra större ort, där Villa San Michele ligger. Taxibilarna ser du överallt här nere i hamnen, om inte annat märker dessas chaufförer dig!Buss /gul minibuss med skylt ANACAPRI på vindrutan/. (En buss som det står CAPRI på går också härifrån men den går bara till Capri,

den nedre staden på ön).

Busshållplatsen ligger runt hörnet till höger när man kommer i land från piren, ca 30 m förbi diverse båtbiljettkurer på höger sida. Här väljer du ”körampen” till bussen som går till ANACAPRI. Anacapribussen går normalt i anslutning till större båtar och färjor som lägger till, eller lämnar hamnen. Ibland får man vänta ganska länge och under tiden kan flera bussar hinna gå till Capri.

Här i Marina Grande köper du biljetten på bussen. Tidtabell står oftast uppsatt på någon skylt i närheten av hållplatserna.


De orange lokalbussarna på Capri är mycket små och rymmer endast 8 sittande plus ca 15-20 stående personer. Biljett till bussen från hamnen köps som nämnts av chauffören.

Resa med lokalbuss på ön kostar € 1,40 (ca 14 SEK Sommar 2009) oavsett avstånd. Ingen extra kostnad för bagage.

Även om du får vänta en stund kan det vara skäl att köa upp vid hållplatsen eftersom bussarna är små, sittplatserna få och sistkomna får stå.

Ca 20 min tar det efter slingrande väg, härav de små bussarna, upp till Anacapri där man stiger av vid torget Piazza della Vittoria. Därifrån fortsätter bussen vidare in i byn.


Kommentar:

Det finns, som nämnts en annan buss från hamnen som det står CAPRI på. Den går visserligen oftare än Anacapribussen men endast till huvudorten

Capri som har samma namn som ön och ligger ca halvvägs till Anacapri. För den som ska till huvudorten Capri finns även en bergbaneförbindelse, FUNICOLARE, från hamnen. Till den går man bara rakt fram från piren. Väljer du Capribussen eller Funicolaren, men ska till Anacapri där Villa San Michele ligger får du lov att byta i Capri till Anacapribuss samt betala ny avgift. Övergångar på samma biljett förekommer inte på Capri. I huvudorten Capri måste man också köpa biljett i en biljettförsäljningskur i anslutning till hållplatsen c:a 3 min från Funicolaren /torget Piazza Umberto I/. Biljetten köps alltså  inte på bussen utan i en särskild biljettlucka intill hållplatsen (såvida det inte är sent på kvällen) därefter går du till körampen för din Anacapribuss.


Taxi

Vita taxibilar finns alltid vid kajens slut i Marina Grande när man anländer med båten. Ange vart du vill åka t.ex. namn på hotell. Om det är Villa San Michele du ska till, ange det, i annat fall är risken att taxin kör dig till Hotel San Michele.

Alla taxibilar till Villa San Michele stannar och släpper av vid torget Piazza della Vittoria i Anacapri precis där bussen också stannar. Därifrån måste du gå. Taxikostnad c:a € 20-25 /c:a 200-250 SEK/.


Kommentar:

I princip finns det bara en huvudväg för motorfordon på ön som taxi, buss, motorcyklar, lastfordon (ofta trehjuliga) och öns bilburna befolkning använder sig av. Resvägsmässigt och tidsmässigt är det således ingen skillnad om man väljer taxi eller buss. Komfortmässigt är det en fördel med taxi när man har bagage att släpa på plus att man slipper vänta på bussen. När du är hemmastad på ön märker du att buss är vad som gäller om du inte föredrar att gå förstås.


Under buss/taxiresan bör du passa på och göra en studie i körskicklighet: På de smala vägarna och i de tvära kurvorna utförs ett precisionsarbete av sällan skådat slag, ja, så avancerade ögonmått som dessa chaufförer äger står inte att finna vare sig i Oslo, Flen eller Åmål. Bussmötena är en imponerande företeelse.


Promenad sista biten för den som ska till Villa San Michele.

Från det lilla torget Piazza Vittoria i Anacapri där du stiger av, oavsett du färdas i buss eller taxi, är det ca 300 meters gångväg till Villa San Michele. Man går upp för trapporna som syns från nedre delen av torget, tar sedan till vänster och följer den enda smala gatan Via Capodimonte senare Viale Axel Munthe ca 300 m förbi alla försäljningsställen tills man kommer fram till Villa San Michele som ligger på höger sida. Skyltar anger var huset ligger. I souveniraffärerna som du passerar hjälper man gärna till och visar till rätta. I ett par av dessa lite längre fram talar man svenska. För den som ska till andra platser eller hotell rekommenderas kontakt med dessa för vägledning.


Om du som är gäst eller stipendiat på Villa San Michele inte vill eller orkar bära ditt tyngsta bagage kan du be att få lämna detta i någon av affärerna vid torget för att hämta det senare på en dragkärra som finns att låna när man kommer fram till Villa San Michele.


Kommentar

Alternativt kan man, när man lämnat bussen/taxin, välja en liten smal gränd, Via Porto som tar sin början utmed ett pinjeträd (en jättestor tall) vid torget, samt följa denna gränd till den tar slut efter c:a 70 m. Där går du till vänster och är så uppe på samma gata/gränd som om du hade gått upp för trapporna vid torget och tagit till vänster där. Denna "genväg" är några meter kortare och du slipper trapporna samt turistträngseln, en fördel således för den som har tungt eller hjulförsett bagage med sig.VILLA SAN MICHELE i Anacapri (gäster, stipendiater)


Ingången till Villa San Michele /museet/ är överraskande liten men vacker och ligger ungefär mitt i huset. Där i receptionen som är öppen till kl 17 (maj - september 18) blir du välkomnad och får hjälp och anvisningar av personalen.


Så några goda råd

Om du kommer för första gången till Capri kan det vara klokt att orientera dig och memorera lite extra angående flygbusshållplatsen, dess läge i centrala Neapel t ex, så underlättar detta vid återresan. Vidare kan det vara klokt att be om tidtabell för flygbuss och båtar när man köper sina biljetter första gången. En karta över Capri (Neapel) är också bra att ha (Capri New Edition EURO VIMAR). Finns i tidningskiosken och turistbyrån vid torget i Anacapri. En liten ficklampa är inte fel att stoppa ned i väskan hemmavid.


Telefonkort som endast används i telefonautomater säljs på flygplatsen och i alla tobaksaffärer (valörer € 5 och € 10). Glöm inte att riva av hörnet innan du använder det samt att ta ut kortet från automaten efter avslutat samtal. Detta är något som den ovane ofta glömmer bort. Numera används ju mest mobiltelefoner vilket gör automater och telefonkort alltmer överflödiga.


Växlingskontor och bankautomat finns också i anslutning till torget Piazza Vittoria i Anacapri (där man stiger av bussen). Bankomaten ligger i ett litet bankhus mitt emot linbanestationen, t h när man kommer upp för trappan från torget.


I Neapel är allt mycket billigare än på Capri som är en dyrort. Men tänk också på att Neapel också är en stad med stora sociala skillnader, precis som på Munthes tid. Vissa som får chansen att stjäla tar den. En del tar den utan att ha fått den. Uppmuntra inte till sådana handlingar genom att exponera, eller vara ouppmärksam på dina värdesaker.


Till sist

Det är min förhoppning att denna information inte ska upplevas alltför omfattande och svårläst. Läs gärna hemmavid, men ett "stalltips" är att du har skriften till hands i handväskan när du kommer på plats. Då är det också lättare att förstå nyttan med den detaljerade utformningen. Kommer du under vårmånader till Italien; Ta ändå med dig vinterjacka, ”långfilsingar” och tofflor. Det finns inga dåliga väder, bara dålig klädsel har någon sagt och kakelgolven vårtid på Capri kan vara svala.


Prego!


Anders Lindström


tillbaka till sidan Capri