AXEL MUNTHE
   Axel Munthe   

    


                                                          Axel Munthe i olika livsfaser: från tioårig grabb uppklädd i finkläder till 80-årig man signerande Boken om San Michele. Färgbilden i mitten,är  en målning från Paristiden av Ernst Josephson

FÖRELÄSNINGSERBJUDANDE med bildspel och musik:


”Axel Munthe en europé i tiden!”Axel Munthe är för många känd som drottning Viktorias livmedikus. I samverkan med henne lät han bygga Casa Caprile på Capri och Villa Solliden på Öland. Mest berömd, dock, har Axel Munthe blivit som författare av ”Boken om San Michele” vilken översatts till mer än 50 språk och som bl.a. syftar på villan San Michele på Capri med sin sagolika placering och parkanläggning därtill vistelseboende numera för svenska kulturstipendi-ater. Till sin hustru Hilda Pennington-Mellor lät Munthe bygga stengården Hildasholm i Leksand.


Axel Munthes liv är intressant att följa; från barndomsåren i Oskarshamn/Vimmerby via ungdomsåren och studietiden i Stockholm-Uppsala-Paris, hans engagemang som läkare och skribent i fattigkvarteren i Neapel till framgångarna som ”läkaren på modet” i Rom, etableringen på Capri och i London samt återkomsten på gamla dar till Sverige, Stockholms slott. Det är en hisnande färd i en svensk läkares liv som presenteras i ord och bild.


Upprinnelsen till denna berättarföreställning med bildspel och musik bygger på ett personligt intresse för Axel Munthe som hos mig mognat fram under många år, dels på Capri, dels i Dalarna. Dock är det på San Michele som nyfikenheten verkligen fått luft under vingarna. Capri, denna magiska, sägenomspunna ö, som satt ”griller” i huvudet på så många, däribland Axel Munthe, har självfallet även "smittat" mig! 


Mycket har skrivits om läkaren Axel Munthe och hans liv. Hans speciella livsöde, hans egenskaper att inom olika samhällsklasser knyta kontakter och bygga upp ett internationellt kontaktnät, därtill förmågan att förverkliga sina ungdomsvisioner saknar motstycke i Sverige. Förmodligen är det just dessa egenskaper som inspirerat många att ”tycka till”, att skriva ner tankar och åsikter om denne läkare, livmedikus, psykolog, människokännare, skribent, författare, resenär, byggherre, far. 


Men det är inte bara Axel Munthe utan även människorna kring honom, däribland kvinnorna som intresserat mig. Fruarna får vi inte veta mycket om i hans böcker eller skrifter, om de nämns över huvud taget!? Men i brevsamlingarna finns de med, inte minst Victoria, kronprinsessan/drottningen och även Hilda, Axels andra hustru Hilda Pennington Mellor från England.

 

Hilda kom att utveckla en helt egen verksamhet på Hildasholm i Leksand med sönerna Peter och Malcolm, parallellt med, eller vid sidan om sin man Axels verksamhet i Rom och på Capri. Det är också i miljön på Hildasholm som vi finner svar på många frågor rörande familjelivet.


Nyligen har en film/TV-dokumentär presenterats om Axel Munthe och drottning Victoria: Förbjuden kärlek av Anders Vahlgren.


Föreläsningen är upplag som en berättarafton om c:a två timmar inklusive paus för frågor, dialog, gärna med någon form av förfriskningar (kan förkortas).

   

Stor duk för bildvisning behövs. Piano/flygel och CD-spelare är också önskvärt.


Välkommen att ta kontakt:

Anders Lindström, Siljansvägen 38, 795 35 Rättvik, 073-9839610, kummelby.forlag@glocalnet.net

 

Anläggningar med anknytning till Axel Munthe:

      Hildasholm i Leksand

Solliden på Öland

Villa San Michele på Capri

Information om anläggningar och organisationer med anknytning till Axel Munthe:

       Villa San Michele

     Villa San Micheles vänner

     La Foresteria

     Castello Barbarossa

     Villa Rosa

     Torre di Materita

     Torre della Guardia

     Torre di Damecuta

     Casa Caprile

    Munthes Hildasholm 1

     Munthes Hildasholm 2

    Munthes Hildasholm 3

Se även artikeln om:

       "Hur kom det sig med Munthe"Se även information om Capri och Axel Munthe under rubriken Artiklar