Munthes Hildasholm IV

 

       Mor och söner gav egna föreställningar     

      MUNTHES HILDASHOLM, IV




 

          Sommarspel med Leksandsbarn och vuxna framför huvudingången till Hildasholm.  Peter och Malcolm står på var sin flank i bilden.  Foto: Anders Jones.  Leksands bildarkiv.


Vad har Hildasholm betytt för Siljansbygdens kulturliv?

Ett av svaren får vi kanske när vi möter mor och söner i egenskap av sommarspelsarrangörer, eller ser dem bjuda in representanter för samhälle, kyrka och kulturliv på gårdspartyn i brittisk tappning.


1932 firar rekreationshemmet Korstäppan i Leksand 25-årsjubileum. Föreställningen "Leksand genom tiderna" framförs. Spelet är skrivet och regisserat av Hilda Munthe. Pojkarna Malcolm och Peter har tecknat, sytt dräkter och svarat för den omfattande rekvisitan.


Enligt Hilda har spelet som första uppgift att göra sina söner förtrogna med svensk historia, kultur och konststilar med teman som: Leksand från hedenhös, Sveriges historia, Heliga Birgitta, Drottning Kristina etcetera. Spelet får hela Leksand på fötter. Över 100 personer deltar, däribland gäster på Korstäppan, prästfamiljerna och en mängd andra Leksandsbor. "Framför allt prästbarnen gav legitimitet åt verksamheten i bygden", säger Birgitta Montan, ett av de prästbarn som deltog.


Sommaren 1934 är det dags för ny teateruppsättning på Korstäppan nu under namnet "Leksands spel". Denna gång består det av Historiska och religiösa legender. Ett tredje sommarspel planerades men genomfördes aldrig på grund av kriget. Båda spelen bler recenserade i dalatidningarna.


Hilda ordnar också trädgårdssammankomster och tebjudningar. Till dessa "engelska" tillställningar inbjuds vänner och familjer ur Leksands societet. Hilda är särskilt angelägen om att ha goda relationer med prästfamiljerna. Hon är också noga med respekten i umgängesformerna men håller sig på sin kant även om hon är känd som en varmhjärtad person. Varje söndag sitter hon på sin bestämda plats i kyrkan under predikstolen.


Privat umgås Hilda med flera starka kvinnoprofilcr i Siljansbygden - Emma Zorn, Karin Larsson, Gerda Karlfeldt. En annan kvinna i Leksand denna tid är Lillie Landgren. 1906 startade hon Torshälls kvinnliga trädgårdsskola på bergssluttningen i Tibble. Författaren Berndt Hage skriver att Hilda Munthe "näst doktorsdottern Lillie Landgren på Torshäll var Leksands mest arbetsamma och kunniga örtagårdsmästarinna".





                                                                                           Skulpturer, fontäner och träd i Hildasholms trädgårdar, Foto: Anders Lindström



1948, året innan den 90-årige Axel dör, skriver han till Hilda att han skulle vilja tillbringa en tid i Dalarna eftersom slottet i Stockholm där han nu bor har sommarstängt. Men Hilda svarar att hon inte kan ta hand om "en invalid". Hon har för lite tjänstefolk och ber därför Axel ta in på ett pensionat i stället. Han bokar då in sig på Åkerö pensionat utanför Leksand och betalar tre månaders förskottshyra. Men han ändrar sig och beger sig i stället till Badhotellet i Saltsjöbaden.


Före sin död 1949 uttrycker Axel Munthe följande: "Den mest svenska av alla kyrkogårdar är kyrkogården i Leksand. Det är den underbaraste begravningsplats jag vet - det är den enda kyrkogård på jorden som förtar dödens fasa."


Men han väljer havet och begär att hans aska ska spridas utanför Paternosterfyren på västkusten vilket sönerna fullgör.


Stengården fortsatte i många år att vara Hildas och pojkarnas sommarviste och Leksands kyrka har fått ta emot flera gåvor: 1934 skänkte Hilda ett medeltida krucifix, ett italienskt arbete från 1400-talet som än i dag pryder altaret. 1950 doneras en madonnarelief av glaserad lera signerad Luca della Robbia 1399-1482 och för några år sedan fick församlingen fyra

kormattor designade av textilkonstnären Agneta Svensk, skänkta av Adam Munthe, sonson till Axel Munthe.




                                        Munthefamiljens privata grind mot kyrkogården  - Madonnan och krucifixet i Leksands kyrka, samt utsikten mot Siljan från gravplatsen. Foto: Anders Lindström   



                         

                 Hela familjen Munthe på Hildasholm 1934 i enda fotot som finns.  Foto: Gunvor E.       Malcolm Munthe som ung brittisk militär.                 Hilda med sönerna Malcolm (Grane) och Peter (Viking)



                                                Munthefamiljens vapensymbol; krona och tre kulor i Dalarna även symboliserad med två korslagda pilar. Här i sten på en fasad till Hildasholm



När Hilda avlidit den 28 september 1967 döpte sönerna om Stengården till Hildasholm.


1976 dör Peter Munthe och brodern Malcolm fortsätter att sköta gården om somrarna och förvaltar även familjens tre slott i England och Italien. 1980 donerar han anläggningen till en nybildad stiftelse och 1988 blir Hildasholm byggnadsminnes-förklarad.


1995 avlider Malcolm Munthe och blir begravd, som sin mor och bror, på icke katolska gravplatsen i Rom.


Numera är anläggningen ett öppet museum med guidade visningar, trädgårdsarrangemang och konserter sommartid.


ANDERS LINDSTRÖM


tillbaka till sidan Artiklar